Wat is cloud computing?

Via een netwerk het beschikbaar stellen van software en gegevens, die vroeger op de pc of ander device stonden. Cloud Computing verandert de manier waarop we zaken doen. Maar ook hoe we communiceren, kennisdelen en samenwerken. Het is minder complex, verbetert vaak de kwaliteit van werken en zorgt voor significante besparingen.

Voordelen van cloud computing

Steeds meer bedrijven gaan geheel of gedeeltelijk over naar de publieke, privé of hybride cloud. De voordelen zijn dat de leverancier de servers en daadwerkelijke software beheert. Dit vermindert namelijk de complexiteit. Er hoeft geen IT-kennis te zijn en ook geen investeringen gedaan te worden in de IT-infrastructuur. Cloud diensten zijn bijvoorbeeld vaak op licentiebasis en hierdoor gemakkelijk te verhogen of verlagen. Je betaald een vast bedrag per maand op basis van het aantal gebruikers. De gebruiker krijg het gemak om te werken waar, wanneer en met welk apparaat je maar wilt. Een vereiste is dan wel toegang tot internet.

Typen cloud computing

Afhankelijk van de service die de cloud aanbieder geeft zijn er drie types cloud computing: IaaS (Infrastructure-as-a-Service), PaaS (Platform-as-a-Service) en SaaS (Software-as-a-Service).

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

IaaS is een type cloud computing dat schaalbaar is en daarnaast mee kan groeien met de behoefte van organisaties. Meestal is er sprake van virtualisatie of integratie van servers, opslag- en netwerk hardware die normaal in een on-premises datacenter beschikbaar is.

Platform-as-a-Service (Paas)

PaaS is een type cloud computing dat een aanvulling is op SaaS, waarmee klanten applicaties kunnen ontwikkelen, uitvoeren en beheren. Alles zonder de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur. Het platform en de technologie wordt door de platform leverancier bepaald.  

Software-as-a-Service (Saas)

SaaS is een softwarelicentie- en model waarin software wordt gelicenseerd op basis van een abonnement en wordt centraal gehost door softwareleveranciers die zelf hun software via internet aanbieden. SAAS applicaties zijn in de regel benaderbaar via een webbrowser of mobiele apparaten.