Wat is Google Nest?

Google Nest is het bekendste smart home merk met slimme spreakers, slimme schermen, streaming-apparaten, thermostaten, rookmelders, routers en alarmsystemen, waaronder slimme deurbellen, slimme camera’s en slimme sloten. De naam Nest was oorspronkelijk eigendom van Nest Labs, dat in 2010 mede werd opgericht door Tony Fadell en Matt Rogers. Google Nest is begonnen met de Nest Thermostaat en inmiddels heeft het een groot aanbod slimme apparaten.

Wat werkt met Google Nest?

Veel slimme apparaten van Google Nest communiceren via het Thread protocol, dat zeer energiezuinig is. Hier moet je dus op letten bij de aanschaf van andere slimme apparaten. In het verleden was dit minder van belang door Works with Nest (WWN). Dit was de oorspronkelijke manier waarop externe partners toegang kregen tot je Nest-producten en deze konden bedienen. Hier waren enorm veel merken en slimme apparaten op aangesloten. Inmiddels is dit overgegaan naar Werkt met Hey Google (WWHG). Met de Google Assistent kun je alle gekoppelde apparaten spraakgestuurd bedienen. Je kunt met de Google Assistent in de Home-app en de Assistent-app routines voor de Assistent maken.

Het beste Google Nest product: Google Nest Learning Themostat

Het bekendste Nest product is toch wel de Nest Learning Thermostat. Inmiddels zijn er al talloze versies en varianten uitgebracht. Let dus goed op of hij aan te sluiten is op jouw CV-ketel.

De Nest Learning Thermostat zorgt voor de gewenste temperatuur op ieder moment. Hij leert van jouw leefgewoontes. In principe bespaar je géén energie, tenzij je vaak vergeet de verwarming te verlagen wanneer je weg bent. Dit kan de thermostaat namelijk zelf via geofencing of je zet hem lager via je app (als je eraan denkt). Het groot en duidelijk scherm licht op als je erlangs loopt en toont de tijd en temperatuur of je kijkt op je smartphone.

Sluit de Nest Learning Thermostat aan op je wifinetwerk in huis en bedien hem op afstand met de Nest-app op je smartphone of tablet. Als je daarnaast ook zonnepanelen hebt, kun je ook precies je terug levering monitoren. Elke maand krijg je een overzicht van de verbruikte energie. Zo weet je precies wat je maandelijks aan energiekosten kwijt bent. Het is aan te raden de installatie door een NEST installateur te laten uitvoeren. Deze is vaak binnen 30 minuten klaar.

De Nest app

Bedien je Google Nest-thermostaat, zie wat er in je woning of pand gebeurt via je Google Nest Cam, zet je Google Nest Secure alarmsysteem aan en ontvang meldingen op je smartphone of tablet wanneer het alarm van je Google Nest Protect afgaat of wanneer er iemand voor de deur staat via de Google Nest Doorbell, allemaal in één Nest app. De Nest app gebruikt sensoren, algoritmen en de locatie van je telefoon om automatisch te bepalen wat handig is, zoals de verwarming wat lager zetten en de slimme camera en het slimme alarmsysteem inschakelen als je weggaat.

Kooptips voor Google Nest

Je vraagt je wellicht af waar je op moet letten bij de aanschaf van Google Nest apparaten? Onderstaande tips helpen je bij het maken van een keuze:

  • Kies voor een compleet pakket om mee te starten
  • Bedenk of je gebruik wilt maken spraakbesturing via de Google Assistent
  • Check of Google Nest met je bestaande slimme apparaten en smart home platform werkt