Technologische ontwikkelingen gaan snel, maar verlopen altijd langzamer dan verwacht. We hebben in 2019 niet allemaal een smart home of slimme apparaten in huis. 37 procent van de Nederlands ziet zichzelf in de toekomst in een slim huis wonen, maar slechts 26 procent is bekend met de term ‘Smart Home’. Dat leert ons dat er nog veel stappen te nemen zijn, voordat iedere Nederlander meerdere smart home apparaten in huis heeft en die met elkaar combineert. Early adapters zullen echter wel met onderstaande smart home trends en ontwikkelingen in aanraking komen.
1. Slimme assistenten met zelflerende eigenschappen krijgen een prominente plek in je woning
De fabrikanten bieden steeds meer mogelijkheden om slimme assistenten in huis te nemen. Nadat iedere smartphone is uitgerust met slimme assistenten zoals Google Assistent, Siri of Alexa verschijnen in Nederland nu ook steeds meer speakers met assistenten of via van een update. Inmiddels is de Nederlandse taal ook ondersteund. Wat kun je met zo’n slimme speaker? Lichten dimmen, producten bestellen, muziek afspelen, de verwarming regelen of nieuws voor lezen, allemaal via spraakbediening. Dit jaar mogen wij ook de Google Home Hub verwachten, een Google Home speaker die voorzien is van een display. Deze smart speakers zijn de eerste stap om steeds meer slimme apparaten in je woning te krijgen.
2. Gemakkelijke smart home integratie van apparaten via Internet of Things
Nadat je de eerste stap hebt genomen om een slimme assistent in je woning nemen, zul je al snel merken dat er nog veel meer handige slimme apparaten bestaan. Tot voor kort hadden deze slimme apparaten ieder hun eigen ecosysteem en werkten ze niet of niet goed met elkaar samen. Doordat steeds meer apparaten het Z-wave protocol ondersteunen, kunnen deze met elkaar communiceren. Dit jaar gaat het nog gemakkelijker worden om bijvoorbeeld je lampen te laten communiceren met je beveiligingssysteem. In 2019 gaat artificial intelligence ervoor zorgen dat het huis een aantal dingen uit zichzelf kan zoals de aanwezigheid van personen detecteren en weet het wat elk apparaat in huis doet en hoe laat en wanneer deze moeten worden ingeschakeld. Denk hierbij voorbeeld in de ochtend aan de rolluiken die automatisch omhoog gaan, de verwarming die aanspringt zodat het lekker warm is op de badkamer, je kleding wat alvast gestreken en gestoomd is, het nieuws wat voorgelezen wordt, het koffiezetapparaat dat alvast koffie maakt en je slimme speaker die je agenda voorleest en aangeeft wanneer je moet vertrekken naar je afspraak, uiteraard rekening houdend met files.
3. Next-level security van privacy gevoelige informatie, maar ook een veilige woning
2018 stond in het teken van de AVG/GDPR wetgeving. Bedrijven die data verzamelde van gebruikers moesten inzicht bieden in wat ze allemaal verzamelde. Website eigenaren moesten daardoor de nodige aanpassingen doorvoeren in hun websites. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel mensen nog altijd sceptisch zijn over smart home’s, vanwege de privacy. In 2019 verwachten we scherper toezicht op het verzamelen van privacy gevoelige informatie door smart home apparaten. In 2019 gaan veel smart home bezitters met een veilig gevoel van huis. Je kunt je woning op afstand in de gaten houden met een slimme deurbel, camerabewaking bij de voordeur of in huis, die beweging detecteert en vervolgens een video naar uw smartphone stuurt. Maar ook rookmelders die gekoppeld zijn aan je alarm en een melding geven op je smartphone. Naast leuk en comfortabel wordt een smart home ook een veilige woning.
4. Smart Home as a Service
Trends die we al terug zien bij Netflix en Spotify, gaan we ook zien bij smart homes. In 2019 kunnen consumenten steeds meer gebruik maken van abonnementen. Je neemt een dienst af, dat model wordt ook wel “as a service” genoemd. Dat wil zeggen dat je een maandelijks bedrag betaalt en zelf weinig omkijken meer hebt bij al je smart home apparaten. De slimme apparaten zijn steeds beter in staat om zelfdiagnoses uit te voeren. Ze kunnen aangeven wanneer onderdelen op of leeg zijn en ze kunnen communiceren om zelf nieuwe onderdelen te bestellen. Denk hierbij ook aan je koelkast die zelf boodschappen doet bij AH. Je dient dan wel thuis te zijn om deze in ontvangst te nemen of via je slimme deurbel aan te geven waar het mag worden afgegeven wanneer je niet thuis bent.
Al deze ontwikkelingen laten zien dat ons nog heel wat te wachten staat en dan hebben we het nog niet eens over innovatieve ontwikkelingen die we nu nog niet kennen.