Wat is een smart home?

Een smart home zorgt voor comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak. Via een protocol kunnen alle slimme apparaten met elkaar communiceren. Met een home systeem of de home hub met app en/of voice control bestuur je je huis op afstand. Een smart home koppelt dus alle technieken aan elkaar. Alle slimme apparaten zijn aan elkaar gekoppeld. Denk hierbij aan verlichting, verwarming, beveiligingssystemen, beveiligingscamera’s, speakers en tv’s. Je kunt vaak bepaalde acties instellen op basis van IFTTT of het huis en haar apparaten op afstand bedienen via een smartphone of tablet.

Dit is ook meteen het verschil met woningautomatisering. Woningautomatisering is een onderdeel van een smart home. Je kunt alleen aangeven wat apparaten doen op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld wanneer je thuis komt. Automatisch gaat het licht aan gaat en de thermostaat op een specifieke temperatuur.

De toekomst van een smart home

Op dit moment communiceren al deze slimme apparaten via protocollen. Er zijn verschillende soorten protocollen en er is nog steeds geen definitieve winnaar. Hierdoor is het lastig om een goede toekomstgerichte keuze te maken. Wij proberen jullie te adviseren en de mogelijkheden aan te geven van een smart home. 

De intelligentie in een Smart Home zorgt dat het in staat is energie te besparen, de veiligheid te bewaken, de temperatuur aan te passen en meer. Internet of Things is daardoor nauw verbonden. Uiteindelijk gaat een smart home zorgen voor gemak en energiebesparing. En dat is belangrijk voor onze aarde en kinderen. Maar hoe meer we gebruik gaan maken van technologie, hoe afhankelijker we worden. Nieuwe manier van inbraken door hackers zullen ontstaan. Daarnaast ben je volledig afhankelijk is van je Wifi-netwerk of ander protocol dat gebruikt wordt. Bij storingen heb je een specialist nodig, omdat (een deel van) je huis onbruikbaar kan zijn. In de toekomst kunnen bedrijven hierop inspelen, omdat  ieder huishouden gebruik maakt van een smart home. Dit creëert natuurlijk ook weer nieuwe banen, waar we op dit moment nog nooit van gehoord hebben.