Wat is ergonomisch werken?

Met ergonomisch werken wordt getracht lichamelijke klachten te voorkomen. Het waarborgen en bevorderen van de veiligheid, gezondheid en het comfort zijn onderwerpen waar een bedrijf zich mee bezig moet houden. Volgens de wet ben je zelfs verplicht om ergonomische maatregelen te nemen. Goede veiligheid, gezondheid en comfort zorgen voor hogere productiviteit. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regels en het aanbod van ergonomisch meubilair.

Ergonomische bureaustoel

Naast een goede ergonomische bureaustoel, die minimaal aan de NEN-EN 1335-1 norm voldoet, is het belangrijk om deze goed in te stellen. De hoogte van het zitvlak moet namelijk op je knieholte aansluiten wanneer je recht staat. Door te zitten ontstaat een 90 graden hoek en raken je voeten de grond. Ga goed achteruit in de stoel zitten en zorg dat je hele rug van boven tot beneden de leuning raakt. Raak daarna met je vingers je schouders aan en druk je elleboog omlaag totdat deze net de amsteun raakt.

Ergonomische bureaus

De hoogte van je ergonomisch bureau moet overeen komen met de armsteunen. Een in hoogte verstelbaar bureau is dus belangrijk. Daarnaast is het handig om ook af en toe staand te kunnen werken. Dit is gezonder en zorgt ook voor een actievere werkhouding.

Ergonomische voetensteun

Wanneer het ergonomisch bureau niet op de juiste hoogte in te stellen is, dient een ergonomische voetensteun gebruikt te worden die aan de DIN 4556 norm voldoet.

Ergonomische beeldschermen

Naast een beeldscherm met hoge resolutie, helderheid (min. 250 cd/m²) en contrast (min. 1000:1) dient de bovenrand op ooghoogte te staan. Probeer deze haaks op het raam te plaatsen en zorg voor goede verlichting, waarbij weerspiegeling wordt voorkomen. Je bent productiever met twee schermen of een breedbeeld monitor en zwarte tekst op een witte achtergrond.

Ergonomische toetsenborden

Een ergonomisch toetsenbord geeft tijdens de aanslag van de toets een duidelijke voelbare en hoorbare reactie. Met een compact toetsenbord, zonder numeriek deel, verkleint de afstand tot de muis. Dit is beter voor je gezondheid. Een gesplitst toetsenbord verbetert de houding van de pols en onderarm. Vele verschillende layouts zijn beschikbaar met of zonder polssteun.

Ergonomische muis

De ergonomische muis moet zich zo dicht mogelijk bij het lichaam bevinden. Er bestaan zeer veel verschillende muizen, allemaal met eigen beperkingen en voordelen. De klassieke muis is belastend voor de pols en rust op de onderkant van de handpalm. De trackball muis zorgt voor ontlasting van de pols en vingers, maar is belastend voor de duim. Bij de verticale ergonomische muis rust de hand in een natuurlijke houding op zijkant van de handpalm. Er ontstaan minder extreme polshoudingen en er is minder kracht nodig om te klikken door deze ontspannen houding.