Wat betekent slimmer werken?

Dit kun je op verschillende manieren opvatten. In dit geval gaat het om jou als persoon en je manier van werken, volgens bepaalde routines en patronen. Op automatische piloot gaan bepaalde taken je veel makkelijker af. Het herkennen van je patronen zorgt ervoor dat je gaat nadenken. Is het wel écht de beste en makkelijkste manier? Ook gaat het over samenwerken met je collega’s, veranderingen, feedback geven, vragen en brainstormen. Er zijn vier factoren die bijdragen aan slimmer werken. Personen, het bedrijf, de locatie en de technologie.

Persoon

Centraal staat de persoon met zijn of haar verschillende voorkeuren in manier van werken, ongeacht tijd en plaats. Terwijl de ruimte ontworpen moet zijn of aangepast moet worden aan de flexibele manier van werken. Prestaties worden hierdoor gestimuleerd en verbeterd. De behoefte van de persoon staat voorop en de techniek sluit hierop aan. Hiervoor is een cultuur van vertrouwen, loyaliteit, samenwerking en productiviteit nodig.

Bedrijf

Bedrijven die slimmer werken vergroten hun winstgevendheid, bedrijfsprocessen en efficiëntie. Zo worden ze een “Great Place To Work” voor bestaande en toekomstige medewerkers. Door personen de middelen te geven om slimmer te werken, verbeterd het welzijn en zijn ze tevredener. Daarnaast kun je kosten beperken via flexibele werkplekken en andere technologieën naar de behoeften van de medewerkers.

Locatie

Slimmer werken is eigenlijk meer een mentaliteit dan een locatie waar je werkt. Medewerkers hebben behoefte aan flexibiliteit en mobiliteit. Samen kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Bijvoorbeeld op kantoor, in een open werkplek, een vergaderkamer of een speciale stilteruimte. Ook werken sommige liever thuis of ergens extern in een café.

Technologie

Meestal schikt de technologie schikt zich aan de persoonlijke, flexibele manier van werken van individuen. Iedereen een stem geven in het mobiel beleid om slimmer en mobiel te gaan werken is dus zeer belangrijk.