Wat is Philips Hue?

Een van de bekendste smart home merken is Philips Hue, geproduceerd door Signify, een bedrijfsdivisie van Koninklijke Philips. Het merk is dé beste keuze voor slimme verlichting. Philips Hue bestaat uit tafel- en vloerlampen, inbouwlampen, spots, hanglampen en tuinpadverlichting en is met veel andere smart home merken en apparaten te koppelen. Hiervoor heb je wel een Hue Bridge nodig. De lampen kun je met je smartphone of spraakgestuurd bedienen en automatiseren. Het automatiseren van de lampen kan met een tijdslot, dus om 9:00 moeten de lampen in de woonkamer aangaan en om 22:00 moeten de lampen dimmen. Ook kun je routines opzetten met andere slimme apparaten. Als je bijvoorbeeld thuiskomt de thermostaat aanspringt, de lamp in de gang gaat branden en het alarmsysteem automatisch uitschakelt.

Wat werkt met Philips Hue?

Philips Hue werkt samen met héél veel andere smart home-apparaten om je leven gemakkelijker te maken: van spraakassistenten zoals Amazon Alexa, Siri, Microsoft Cortana of Google Assistent tot slimme producten voor in huis, zoals lichtschakelaars. Dat betekent overal in huis het gemak van spraakbediening. Schakel het licht uit, doe de deur op slot en zet het alarmsysteem aan met slechts één druk op de knop. Dat kan doordat slimme apparaten van bijvoorbeeld IFTTT, Apple HomeKit en Samsung SmartThings samenwerken met Philips Hue. Je moet echt je beste doen om slimme apparaten te vinden die niet met Philips Hue samenwerken.

Het beste Philips Hue product: Philips Hue starterpack

Er is tal van slimme verlichting op de markt, maar de beste en meest bekende is Philips Hue. Met een Philips Hue starterspakket haal je een complete Philips Hue set met Bridge in huis, die je nodig hebt om de Philips Hue lampen op afstand aan te sturen. Via de Philips Hue app op je smartphone en tablet kun je in elke gewenste ruimte met verschillende lichtkleuren spelen, mits je de gekleurde lampen bezit. Zo creëer je sfeer in elke ruimte van je pand of woning.

Op een Philips Hue starter pack kunnen tot wel 50 Philips Hue lampen die bestaan uit white, white ambiance en white & color aangesloten worden. Daarnaast zijn er verschillende fittingen beschikbaar, zoals de E27, E14 en GU10. Uiteraard ontbreken de armaturen met geïntegreerde ledlamp niet aan het assortiment van Philips Hue.

De Philips Hue app

De Philips Hue apps vormen de basis voor de toekomst van slimme verlichting. We speken over apps, want ze hebben meerdere apps beschikbaar voor zowel Android als iOS. Elke app heeft zijn eigen functies, zoals de lampen in één ruimte bedienen, automatische lichtroutines instellen of je lampen synchroniseren met muziek, films en games. Als je slimme verlichting met een Hue Bridge is verbonden, kun je je lampen bedienen met de ‘normale’ Hue app. Hiermee bedien je maximaal vijftig LED-lampen in je woning of kantoor. Schakel bediening op afstand in om vanuit de hele wereld te bedienen.

Met de Hue Bluetooth (BT) app kun je Philips Hue lampen bedienen via Bluetooth. Hierbij ben je wel beperkt tot tien lampen in één ruimte. Je herkent het wanneer er op je Hue product een Bluetooth pictogram staat.

Gebruik de Hue Sync app voor mobiel en de Philips Hue Play HDMI sync box om je lampen synchroon met de content op je tv-scherm te gebruiken. De Sync app voor pc koppelt je Philips Hue LED-lampen met kleurfunctie aan je muziek, films en games. Laat je lampen reageren op de content op het scherm of het ritme van de muziek.

Kooptips voor Philips Hue

Je vraagt je wellicht af waar je op moet letten bij de aanschaf van Philips Hueverlichting? Onderstaande tips helpen je bij het maken van een keuze:

  • Let goed op het benodigde formaat fitting, zoals E27 (grote), E14 (kleine) en GU10 (twee pinnen aan de onderkant voor spotverlichting)
  • Begin altijd met een starterpack, zodat je een bridge erbij krijgt. Deze heb je nodig voor bediening op afstand
  • Check goed of je witte of gekleurde lampen wilt
  • Controleer of de lampen met jouw smarthome of slimme apparaten samen werken