Wat is een smart home platform?

Een start home platform is het middelpunt van je smart home systeem en haar slimme apparaten en stelt ze in staat om met elkaar te praten en reageren. Bijvoorbeeld wanneer je net wakker wordt en goedemorgen zegt tegen je smart home platform. Verschillende acties worden in gang gezet. De rolluiken gaan open, lichten gaan automatisch aan en het koffiezet apparaat zet je lekkerste koffie. Daarnaast gaat de temperatuur op de badkamer omhoog en je krijgt te horen wat er op je agenda staat vandaag. Er zijn ontzettend veel verschillende platforms, sommige spraakgestuurd en andere alleen via mobiele apparaten. Onderstaand de meest populaire smart home platforms.

Samsung SmartThings

De Samsung SmartThings platform kan verbinding maken met honderden verschillende apparaten zoals de motion trackers, slimme stopcontacten en trackers. Het ondersteunt verschillende protocollen, waaronder Z-Wave, Zigbee, Bluetooth en wifi. Het werkt ook met Amazon Alexa (voice assistent). Je kunt het platform in combinatie met de Amazon Echo gebruiken om je huis met je stem te besturen.

Amazon Alexa

Amazon Alexa is een voice assistent die gebruikt wordt op de Amazon Echo (99,99), Echo Plus (149,99) en Amazon Echo Dot van maar 59,99. Met een Echo speaker die je stem herkent en rekening houdt met je persoonlijke voorkeuren kun je spreken. Ook kun je muziek afspelen via je favoriete muziek streamingdienst, zoals bijvoorbeeld Spotify. De Echo ondersteunt alle grote diensten, alleen ondersteunt het nog geen Nederlands. Ook werkt de nieuwe Sonos One (229) met Amazon Alexa met veel betere geluidskwaliteit.

Google Home

Google Home beschikt ook over een voice assistent, helaas nog niet in het Nederlands. Net als Alexa kun je allerlei vragen stellen, over het weer, verkeer, aandelen, sportuitslagen en meer. Je krijgt meteen gesproken antwoord op basis van de grootste zoekmachine die bestaat. Google Home ondersteunt alle grote diensten, maar werkt niet samen met Alexa. Met Google Home kun je alle slimme apparaten beheren. Maak bijvoorbeeld schema’s met IFTTT (If This Then That) en bedien je thermostaat, lichten en slimme stekkers.

Apple HomeKit

Met Apple HomeKit kun je allerlei apparaten van verschillende fabrikanten op afstand bedienen vanaf iPhone en iPad met een voice assistent Siri. Je kunt vragen of acties doorgeven aan Siri via de microfoon van Apple producten zoals de iPhone, iPad, Apple Watch, Tv-remote of HomePod (slimme speaker). Via de Mac gaat nog niet. Deze acties kun je ook bundelen in scene’s (meerdere acties) en zones inschakelen.

Nest

Het Nest smart home platform helpt je stroom te besparen en houdt je huis veilig. Nest werkt met allerlei apparaten: lampen, huishoudelijke apparatuur, fitnesspolsbandjes en auto’s. Een heleboel merken die je al in huis hebt, kunnen samenwerken met Nest. Bijvoorbeeld je Philips Hue-lampen en Wemo-schakelaars. Let gewoon op het “Works with Nest” logo.