Wat is cloud opslag?

Het huren van opslagcapaciteit aangesloten op het internet. Dat stukje heeft een bepaalde grote (gigabyte of terrabyte). Hier kun je bestanden op plaatsen. Vaak moet je verbinding hebben met internet om toegang te krijgen tot deze bestanden. Met een snelle verbinding kun je in enkele seconde bestanden opslaan, openen en delen. Vaak zijn er gratis en uitgebreidere betaalde opties. Onderstaande clouddiensten zijn het bekendste.

Dropbox

Dropbox is een van de bekendste cloud opslag diensten. Je kunt er documenten, maar ook muziek, video’s of foto’s opslaan. Het is bijvoorbeeld ideaal om bestanden vanaf je thuis- of werkcomputer met mobiele apparaten te delen. Daarnaast is Dropbox een partij die alleen cloud opslag aanbiedt en geen totaal office pakket, zoals de andere bekende cloud opslag diensten. 

Google Drive

Bij de installatie van Google Drive op een Windows laptop heb je ook de mogelijkheid om het office pakket erbij te installeren. Op andere platforms is het enkel de Drive-app. De werking is precies hetzelfde als de andere beschikbare cloud opslag apps. Je krijgt als gebruiker 15 GB gratis opslag en voor bedrijven is er een betaalde mogelijkheid tot maximaal 16 TB.

OneDrive

Iedereen met een Microsoft-account beschikt automatisch over OneDrive. Het is geschikt om bestanden te delen en om mappen te synchroniseren. Daarnaast kun je alles back-uppen naar de cloud. Alle foto’s genomen op mobiele Windows apparaten worden automatisch geüpload. Voor Mac, Android, iOS en Windows systemen kun je een client downloaden die automatisch je bestanden synchroniseert.

iCloud Drive

iCloud Drive biedt opslagruimte voor foto’s en documenten. De instellingen van je Apple apparaten worden ook gebackupt in iCloud, wat handig is als je een upgrade naar een nieuw apparaat. Met een back-up worden ook de app instellingen opgeslagen. Alle foto’s die je neemt met je iPhone of iOS device worden ook opgeslagen in iCloud. Het maximum aan gratis opslag bedraagt 5 GB.