Wat is Internet of Things?

Internet of Things (IoT), ook wel het ‘internet der dingen’, zijn alle apparaten die met internet verbonden zijn. Naast je computer, tablet of smartphone bedoelen we hiermee de ‘slimme apparaten‘ die in je smart home of smart office voorkomen.

Voordelen Internet of Things

Slimme apparaten die automatisch met elkaar en het internet kunnen communiceren zonder tussenkomst van mensen vergroot het gebruikersgemak, is sneller en veel accurater dan wanneer we het zelf moeten doen. Dit betekent dat bepaalde banen niet of minder nodig zullen zijn, waardoor bedrijven en particulieren op kosten kunnen besparen. Je kunt slimme apparaten op afstand besturen, dus je hoeft niet meer thuis te zijn om bepaalde acties uit te voeren. Slimme sensoren nemen veranderingen in je woning of pand waar en zenden vervolgens een bericht naar je slimme apparaten.

Een voorbeeld dat al dichtbij is dan je denkt: Je wordt wakker en zegt goedemorgen tegen je slimme speaker in je slaapkamer. Deze uitspraak zet een aantal handelingen in werking. De rolluiken gaan open en de thermostaat gaat aan op een aangename temperatuur. Zodra je naar je woonkamer loopt begint het koffiezetapparaat te pruttelen en terwijl jij je klaar maakt om naar je afspraak te gaan, geeft de speaker je het laatste nieuws en verkeersinformatie. Zodra je de deur uit bent schakelt je alarmsysteem automatisch in via geofencing. Na je afspraak krijg je een melding op je smartphone van je slimme deurbel. De pakketbezorger staat voor de deur met een pakketje. Je geeft aan dat hij het bij de buren mag afgeven. In de tussentijd houdt de robotstofzuiger je huis stofvrij, zodat jij dat niet hoeft te doen zodra je thuiskomt. Eenmaal thuis kom je binnen via het smartlock en plof je op de bank waar je samen met je partner een Netflix film streamt via je smart-TV. De slimme verlichting past zich automatisch aan de setting aan. In de tussentijd bestel en betaal je een maaltijd via de slimme speaker die thuisbezorgt wordt. Voordat je naar bed gaat luister je nog je favoriete muziek of podcast en zodra je in bed ligt, schakelt je slimme verlichting en thermostaat uit, gaan de rolluiken naar beneden en activeert je alarmsysteem met slimme bewegingssensoren en slimme camera’s.

Vergroot de veiligheid van je slimme apparaten

Naast alle voordelen die Internet of Things kan opleveren zijn er ook een aantal nadelen en risico’s aan Internet of Things. De veiligheid van slimme apparaten en privacygevoelige data. Cybercriminelen hebben het steeds vaker voorzien op slimme apparaten, omdat deze over waardevolle data beschikken en vanwege het gemak waarmee veel van deze apparaten kunnen worden gehackt. Ook de privacygevoelige data die wordt verzameld en verwerkt met behulp van slimme apparaten is bruikbaar voor hackers. Hoe meer apparaten en systemen er met elkaar verbonden zijn, hoe groter de kans is op een datalek, want er hoeft maar één kwetsbaarheid te zijn. Maak je netwerk nog veiliger door je ‘slimme’ iot-apparaten alleen met je gastnetwerk te laten verbinden. Door ze op het gastnetwerk aan te sluiten hebben hackers, die misbruik maken van een iot-lek, veel minder eenvoudig toegang tot je gehele netwerk. Lees meer over het beveiligen van je wifi.