Wat is een smart office?

Er zijn meerdere betekenissen van een smart office. Een smart office zorgt net als een smart home voor (werk)comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak. Via een protocol kunnen alle slimme apparaten en vaak ook het pand met elkaar communiceren. Daarnaast is een smart office zoveel meer dan slimme apparaten op kantoor. Het stelt bedrijven en medewerkers instaat om slimmer en mobiel te werken mede vanuit de cloud op een ergonomische manier onder optimale werkomstandigheden.

Ook bestaan er smart offices die te huren zijn en voorzien zijn van allerlei slimme innovaties. Het zijn professionele, kant-en-klare kantoorunits met faciliteiten zoals een koffiecorner, vergaderruimtes en flexplekken.

Smart building

Het slimme werken en mobiel werken zorgt ervoor dat er vaak vrije werkplekken zijn, maar de vergaderruimtes altijd bezet zijn. Herkenbaar? Via een smart building krijg je inzichten in het gebruik van je gebouw, werkplekken en haar ruimtes. Je kunt als medewerker in een oogopslag op je eigen mobiele device zien welke werkplekken of (vergader)ruimtes beschikbaar zijn en waar deze zich bevinden. Wanneer iemand geen gebruik meer maakt van zijn of haar werkplek of niet komt opdagen in de gereserveerde ruimte, geeft een smart building systeem deze locaties vrij voor gebruik. Ook zie je welke faciliteiten er zich bevinden in het gebouw, hoe je er moet komen en of er nog bepaalde zaken voorradig zijn. De optimale werkomstandigheden worden aangepast aan de hoeveel gebruikers in de specifieke ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, het licht en muziek keuze.

Innovatie op kantoor

De huidige innovaties die in je privé omgeving al worden gebruikt gaan langzaam ook op kantoor gebruikt worden, maar ook nieuwe zaken. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, waarbij je in je wagen al een compleet kantoor hebt. Of wat dacht je van drones die je bedrijvenpark beveiligen en pakketjes kunnen afleveren. Maar ook een VR of AR bril, die ervoor zorgt dat je live demonstraties kunt geven bij klanten zonder naar de betreffende plek te hoeven gaan. Een andere oplossing die de productiviteit gaat verhogen is het optimaliseren van de werkomstandigheden, gekoppeld aan de persoon die op dat moment aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan je persoonlijke temperatuur, licht, muziek en geur tijdens het werken. Mooie innovaties die in de toekomst werkelijkheid worden.