Wat is werken in de cloud?

Werken in de cloud is het maken, opslaan en opvragen van gegevens, software en bestanden vanuit welke locatie dan ook. Omdat deze opslagplek vaak niet zichtbaar is, wordt de term cloud gebruikt. Het werken in de cloud gebeurt meestal via het internet, maar het is ook mogelijk om via ‘eigen’ privé servers gebruik te maken van deze externe opslagplek. Een hybride combinatie van beide verbindingen is ook mogelijk.

Softwaretoepassingen en apps zijn tegenwoordig allemaal toegankelijk via internet. Dankzij cloud computing kun je er met alle apparaten snel en veilig bij. Bedrijven hoeven zelf geen servers te bezitten en te beheren om te werken in de cloud. Het beheer kan aan een bedrijf overgelaten worden dat hierin gespecialiseerd is. Via cloud toepassingen kun je eenvoudig (samen)werken en toegang krijgen tot toepassingen waar en wanneer je maar wilt. Uiteraard is het wel belangrijk dat je verbonden bent met het internet via een Wifi of 4G oplossing. Het is niet altijd de beste oplossing, denk dan ook over alternatieven wanneer er geen toegang is tot het internet.

Mogelijkheden om te werken in de cloud

Kijk eerst naar de gratis en betaalde cloud pakketten, wanneer je wilt gaan werken in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen zoals G Suite en Office 365. Dit type cloud werken zorgt ervoor dat de gebruiker veel functionaliteiten tot zijn beschikking krijgt, tegen lage kosten. Vaak is het ook mogelijk om op licentiebasis te werken en deze zijn vaak flexibel te verhogen of verlagen. Het komt ook voor dat bedrijven te veel licenties in hun bezit hebben, door het feit dat er steeds vaker wordt gekozen voor de aanschaf van zulke pakketten en het overzicht verloren wordt of helemaal niet bijgehouden. Anderzijds zijn er ook bedrijven met juist te weinig licenties, waardoor gebruikers samen gaan inloggen op één licentie en hierdoor vaak geen toegang hebben omdat de ander er al in zit.

Daarnaast zijn er type cloud computing zoals private en hybride cloud. De naam zegt het al private is in eigen beheer. Je mist hierbij het schaalvoordeel, waardoor de kosten meestal snel oplopen. Een hybride cloud is een combinatie van de twee bovenstaande. Meer informatie hierover kun je vinden op typen cloud computing.

Om toegang te krijgen tot de toepassingen in de cloud, moet je een aantal zaken goed op orde hebben voordat gebruikers daadwerken mobiel en in de cloud kunnen werken. Daarna is het écht een uitkomst voor de mobiele gebruikers die willen werken waar en wanneer ze willen, met welke devices dan ook.