Google Assistant is de slimme assistent die ingebouwd is in speakers zoals de Google Home. Amazon Alexa is de slimme assistent die ingebouwd is in speakers zoals de Amazon Echo. Beide zijn spraakgestuurd en komen in nog veel meer slimme apparaten voor zoals de Amazon Echo Dot 2, Amazon Echo Plus, Amazon Echo Show. Voor Google de Google Home Mini, Google Home Max en de Sonos One. Beide assistenten ondersteunen nog niet de Nederlandse taal. De Google Assistant heeft normaal gesproken meer of betere antwoorden op je vragen of verzoeken, aangezien de zoekmachine gigant Google de eigenaar is. Ze luisteren pas mee als je hun “naam” noemt: Alexa of Oké Google.
Google maakt gebruik van acties en Amazon van skills. Dit is vaak nog onhandig omdat je precies dat commando moet geven. Het voelt niet natuurlijk, alsof je tegen een persoon spreekt. Dit is echter snel aan het veranderen bij Google Assistant. Dit komt natuurlijk ook omdat ze sneller data en gebruikers ervaringen verzamelen via de smartphones waar deze assistent ook op geïnstalleerd is. Op dit moment is een strijd gaande tussen deze twee giganten. In deze strijd wordt gestreden om data. Uiteraard kun je je privacy instellingen aanpassen en stemopnames verwijderen of compleet uitschakelen, maar dat komt de ervaring niet ten goede. Met al deze data kan Google of Amazon de producten en ervaring verbeteren, maar je ook steeds beter leren kennen. Zo kunnen gepersonaliseerde advertenties getoond worden. Wie weet wat ze in de toekomst met al deze data kunnen. Denk daar dus goed over na voordat je ermee begint. Dit is echter steeds meer een gebruikt verdienmodel, kijk maar naar FaceBook.
Toch met Google Assistant of Amazon Alexa aan de slag?
Voordat je een keuze maakt, moet je goed opletten welke smart home apparaten werken met welke slimme hub. Daarnaast hangt je keuze af van de standaard speaker waarop deze assistenten functioneren. De Amazon Echo (Alexa) is vooral goed in het aansturen van smart home apparaten zoals slimme verlichting, slimme thermostaten (Nest) en slimme deursloten. Dagelijkse vragen en het zijn van een echte assistent heeft het nog enigszins moeite mee. Bij Google is dit net andersom, al worden de verschillende steeds kleiner. Amazon heeft veel meer integraties en heeft op dit moment een enorm voorsprong hierin. De meeste nieuwe slimme apparaten bieden echter ondersteuning voor beide assistenten. Ik denk dat het uiteindelijk erop neer komt wie als eerste de Nederlandse markt betreedt, met een zo natuurlijk mogelijke reactie op je verzoek of vragen m.b.t. het aansturen van je huis en consumeren van content.