Wat is mobiel management?

Met mobiel management beheer je de enorme hoeveelheden data die op mobiele apparaten worden gegenereerd. Ook zorg je ervoor dat gegevens veilig en eenvoudig toegankelijk zijn, om de medewerkers tevreden en productief te houden. Hierdoor is de gebruikersproductiviteit en bedrijfsdata in balans. Er zijn verschillende mogelijkheden met verschillende budgetten en zelfs een totaaloplossing om mobiel management toe te passen.

Mobile Device Management (MDM)

Mobile Device Management (MDM) gebruikt men voor het beheren, beveiligen en monitoren van alle functies van zakelijke mobiele apparaten. Denk hierbij aan smartphones, tablets en laptops die toegang hebben tot bedrijfskritische gegevens. MDM wordt meestal geïmplementeerd met behulp van een product met beheerfuncties voor leveranciers van mobiele apparaten, bijvoorbeeld Samsung Knox of MobileIron. Vaak is MDM een onderdeel van een Enterprise Mobility Management (EMM) pakket. Het nadeel bij het gebruik van alleen MDM zijn de implementatiekosten en de benodigde IT-kennis. Maar ook de gebruiker die toch gevoelige informatie kan delen met business partners of apps uit de App stores.

Mobile Application Management (MAM)

Mobile Application Management (MAM) beheert, distribueert, beveiligt en verschaft op grote schaal, toegang tot software. Vaak intern ontwikkelde apps en mobiele apps die worden gebruikt in het bedrijfsleven bij zowel COPE-, BYOD- en CYOD-smartphones en -tablets. Mobiele apparaten worden softwarematig opgedeeld in een zakelijke en privé-omgeving om te voorkomen dat bedrijfsgegevens weglekken tijdens privégebruik. Een eigen app-store behoort ook tot de mogelijkheden. MAM is net als MDM slechts een onderdeel in het grotere geheel van Enterprise Mobility Management.

Mobile Content Management (MCM)

Mobile Content Management (MCM) is een content managementsysteem (CMS) dat in staat is om content en services op te slaan en te delen via mobiele apparaten. Medewerkers blijven productief waar ze ook werken met veilige toegang tot essentiële content, zonder steeds beveiligingsinstructies te hoeven raadplegen of accepteren. MCM beschikt over identiteitsbeheer, waardoor de IT afdeling controle heeft over de gebruikerstoegang tot specifieke gegevens. Steeds vaker is het volledig gericht op werken in de cloud. Het biedt net dat beetje extra beveiliging dan openbare cloud opslag zoals Dropbox.

Enterprise Mobility Management (EMM)

Enterprise Mobility Management (EMM) is het geheel van personen, processen en technologieën die het zakelijke beheer van mobiele apparaten, draadloze netwerken en andere mobiele services mogelijk maakt. Het belangrijkste verschil tussen MDM en EMM is dat MDM alle functies van het apparaat beheert, terwijl EMM het hele apparaat beheert. EMM biedt policy compliance, custom apps, data- en gegevensbescherming en maakt deel uit van de network directory services. Bij Enterprise Mobility Management (EMM) komen alle MDM, MAM en MCM oplossingen samen tot één totaaloplossing. Zo zorgt een goede EMM oplossing voor balans in functionaliteiten voor de eindgebruiker, primaire processen en beveiliging.

Unified Endpoint Management (UEM)

Door alle nieuwe technologieën en innovaties verandert het “normale” EMM naar een uitgebreide EMM oplossing, zoals Unified Endpoint Management (UEM). UEM is het beheer en beveiliging van alle endpoints (laptops, mobiele telefoons, tablets, pc’s, printers, wearables en slimme apparaten), gebruikers, apps, documenten en data in de klassieke en moderne IT-omgeving. UEM is dus ook onderdeel van een uitgebreide Enterprise Mobility Management (EMM) oplossing. De kloof tussen MDM en traditionele Windows-beheertools wordt op deze manier gedicht.